KNMI

Uitdaging: Aardbevingsdata door de jaren heen in 3D
Door de jaren heen is het meer dan duidelijk geworden dat er in Groningen aardbevingen zijn. Maar hoeveel zijn dat er nou eigenlijk, welke magnitude hebben ze en hoe kunnen we dat zo goed mogelijk visualiseren? We gingen op zoek naar beschikbare data en de juiste tools om antwoord te krijgen op deze vragen. Al snel kwamen we bij dé data verzamelaar op dit gebied; het KNMI.
Het KNMI meet al sinds 1900 (eerst handmatig met een seismograaf) de magnitude van aardbevingen. Hierdoor is er veel data beschikbaar. Het maatschappelijke aspect hiervan is daarentegen pas een aantal jaar actueel. Lees hieronder een stukje van de KNMI website:
Sinds de jaren zestig wint Nederland aardgas uit de bodem van Noord-Nederland. Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland. De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen op 26 december 1986. Het gas wordt gewonnen uit een laag zandsteen op een diepte van 3 kilometer. Door de gaswinning klinkt de zandsteenlaag in. Langs breuken in deze laag ontstaat er een spanningsverschil, wat op een bepaald moment leidt tot een plotselinge verschuiving: een aardbeving.
Vanaf 2014-2015 is het KNMI-meetnetwerk aanzienlijk uitgebreid met honderden extra geofoons in de ondergrond en tientallen extra versnellingsmeters aan het oppervlak. Hiermee is het netwerk dicht genoeg geworden om ook alle bevingen tussen een magnitude van 1,0 en 1,5 waar te nemen en een aanzienlijk deel van de bevingen tussen een magnitude van 0,5 en 1,0. Vóór 2015 konden veel van de bevingen met een magnitude kleiner dan 1,5 niet opgemerkt worden. Soms worden er ook kleinere bevingen gemeten als deze dichtbij een station optreden.
Pijler: Data Visualisatie
Trefwoorden: geo-data, 3D, magnitude, tijdlijn, locaties, Python, Mapbox

Het KNMI meet, weet, adviseert en waarschuwt op het gebied van weer, klimaat en seismologie.

Meer informatie over Sebastiaan
Sebastiaan van den Brink

Tycho Horn
Mapbox in combinatie met Python
Om de 3D visualisatie op basis van de magnitude zo duidelijk mogelijk te maken, hebben we gekozen voor Python in combinatie met Mapbox. De coördinaten uit het bestand van het KNMI waren nog niet geschikt om dit mee te kunnen doen. Daarom hebben we met Python een hexagoon om de coördinaten heen getekend met een straal van een paar meter. Nu kunnen we de ruimte rondom het coördinaat omhoog laten komen op basis van de magnitude.
We hebben Mapbox gebruikt voor het visualiseren van deze gegevens. In Mapbox kun je jouw data laden en aan de ‘visualisatie-knoppen’ draaien. Daarnaast kun je JavaScript gebruiken om extra visualisaties toe te voegen en aan te passen.
Overlap aardbevingen en boorlocaties
Met bovenstaande gegevens kunnen we de locaties en de omvang van de bevingen nu ook in verband brengen met bijvoorbeeld de boorlocaties van de NAM. De NAM heeft een heel aantal boorlocaties in Nederland maar het grootste deel van deze plekken liggen in Groningen en Drenthe. De groene punten in onderstaande afbeelding zijn sensoren in of bij boorgaten. Als je onderstaande afbeelding vergelijkt met de 3D visualisatie, kun je zien dat er overlap zit tussen de boorlocaties en bevingen.

Geïnteresseerd?
Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op gebied van data visualisatie? Neem dan contact met ons op!