Op weg naar de datagedreven organisatie met Tableau
Steeds meer organisaties willen datagedreven werken. We zien vaak dat bij veel organisaties alles wat met data en ‘Business Intelligence’ te maken heeft een IT-aangelegenheid is geworden. Eindgebruikers van informatie zijn bij hun dagelijkse besluitvorming volledig afhankelijk van de IT-afdeling. Het gaat hierbij vaak om het nemen van belangrijke beslissingen die hierdoor onnodig vertraging oplopen. Ilías Guftométros laat in dit artikel aan de hand van een anekdote zien hoe dit er in de praktijk uitziet.
Stel, je wil graag weten hoe je afdeling of bedrijf het de afgelopen periode gedaan heeft. Vaak kun je in eerste instantie uit de voeten met een standaardrapportage die geleverd wordt door de afdeling ‘rapportenbouwers’. Tijdens het bekijken van de rapportage valt je iets op: een afwijkend cijfer of een tegenvallend resultaat. Om in te kunnen zoomen op de onderliggende data heb je meer informatie nodig. De rapportenbouwer gaat terug naar de werkplaats en levert een paar dagen later een nieuw rapport op. Ondanks dat het iets langer duurde dan je hoopte, ga je enthousiast op onderzoek uit. Al snel ontdek je dat een paar producten onder de maat presteren. Om erachter te komen waar het misgaat vraag je de rapportenbouwer of de operationele data van de onder de maat presenterende producten kunnen worden aangeleverd. Na enig overleg wordt duidelijk dat dit kan, maar dat er wel aan de achterkant moet worden gesleuteld (bijvoorbeeld in het datawarehouse of kubus). Deze aanpassingen gaan ten minste twee weken duren. Zuchtend vertel je aan je collega dat het dan niet meer relevant is, en je gaat op zoek naar een andere oplossing.
Dit kan anders! Bij New Nexus geloven we dat het inzicht verkrijgen in data niet moeilijk hoeft te zijn. Sterker nog, we zijn van mening dat het verkennen van data voor iedereen leuk zou moeten zijn. Dit begint met het faciliteren van de beslissers om zelf analyses te kunnen maken. Als ze zelf analyses kunnen maken kunnen ze sneller en beter beslissingen nemen. En net zoals je bij koken de beste pannen uit de kast haalt, heb je bij data-analyse ook goede software nodig.
Er is veel keuze in rapportage-/visualisatiesoftware. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In mijn ogen is er één softwarepakket die veel voordelen heeft en dat is Tableau. Ik denk dat Tableau organisaties kan helpen om data-gedreven te werken. Hieronder zal ik aan de hand van een paar voorbeelden uitleggen waarin Tableau uitblinkt.
Visualisatiemogelijkheden en design
Wat ik één van de opvallendste eigenschappen van Tableau vind, is het gebruikersgemak. De lay-out van de software is duidelijk opgezet. Door de overzichtelijke lay-out van Tableau kan iedereen die een klein beetje kennis van Excel heeft met de software uit de voeten. Met de ‘drag-and-drop’ functionaliteit creëer je in Tableau eenvoudig nieuwe grafieken en visualisaties. Hierbij heb je altijd de optie om door te klikken naar de onderliggende data. Het aantal visualisaties dat je kan maken wordt alleen begrensd door je eigen creativiteit.
Analytische en interactieve functionaliteit
Onder het minimalistische design van Tableau schuilt een scala aan mogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om nieuwe velden te creëren op basis van de ingeladen data. De ‘wizard’ van Tableau ondersteunt je zodat je de juiste keuzes maakt op basis van de beschikbare functies. Daarnaast zitten er standaard een aantal analytische toepassingen in Tableau waarbij niet gecodeerd hoeft te worden. Zo maak je in Tableau eenvoudig cumulatieve berekeningen, trendanalyses, forecasts, top-10 lijstjes enzovoort. Probeer het zelf uit in het onderstaande interactieve dashboard.
Meer informatie over Ilias
Ilias Guftometros
Datatransformatie
Ook voor complexere datatransformaties is Tableau erg geschikt. Met de komst van Tableau Prep is het combineren van data uit verschillende bronnen (denk aan SQL-databases, datawarehouses, spreadsheet etc.) kinderspel geworden. Als gebruiker word je visueel ondersteund waarbij elke databewerking als een icoontje wordt weergegeven. Hierdoor kun je eenvoudig herleiden welke stappen je hebt uitgevoerd. Hier komt geen regel code aan te pas en dat is fijn als je later aanpassingen wilt doen of fouten wilt opsporen.
Platform
Waar het onderscheid ten opzichte van andere analysesoftware duidelijk merkbaar wordt, is op het platform Tableau Server. Deze is zowel lokaal als in de ‘cloud’ beschikbaar. Op het platform worden de gemaakte visualisaties en dashboards gezet en kun je ze delen met collega’s. De omgeving is mooi ontworpen en heeft aan functionaliteit geen gebrek. Denk aan automatische dataverversing, versturen van dashboards via de mail, exporteren naar Excel, PDF of Powerpoint en zo meer. Ook aan de beheerder is gedacht met functionaliteiten als het koppelen met Active Directory, het eenvoudig toewijzen van rechten en rollen aan mappen en dashboard en functionaliteit voor het inzichtelijk maken van gebruik en performance. Een mooie toevoeging op dit alles is de mogelijkheid om op het platform als eindgebruiker zelf nieuwe dashboards te creëren op basis van bestaande databronnen of nieuwe bronnen zoals je eigen spreadsheets.
Nu vraag je je vast af… Heb ik de IT-afdeling dan helemaal niet meer nodig? Zeker wel, de IT-afdeling kan ondersteuning bieden bij het operationeel houden van het platform en helpen bij het ontsluiten en klaarzetten van databronnen. Je zorgt er alleen voor dat het maken van belangrijke analyses komt te liggen bij de persoon die ook de beslissingen neemt.
Natuurlijk worden alle uitdagingen op het gebied van data niet in één keer opgelost door het aanschaffen van een nieuw softwarepakket. Je moet ook je datahuishouden op orde brengen. Denk aan de kwaliteit van de brondata, maar ook aan de relatie tussen de verschillende databronnen. Wil je echt data gedreven gaan werken, dan moeten alle eindgebruikers getraind worden in het maken van gedegen analyses. Tableau is een uitstekend platform om dit te faciliteren.
Zoals je merkt ben ik zelf erg enthousiast over Tableau. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil je Tableau in actie zien? Dan nodig ik je uit om naar onze workshop ‘Op Weg naar de Data Gedreven Organisatie met Tableau’ te komen. Deze workshop vindt plaats op donderdag 4 april 2019 op ons kantoor in Tynaarlo en duurt van 9:00 tot 12:00. Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier of neem contact met mij op. Graag tot dan!