Sneller inzicht in je data door te genereren met Biml
Stel je voor dat je verschillende bronnen aan data beschikbaar hebt die je graag visueel wilt vormgeven in dashboards en rapportages. Dan wil je deze data graag snel, dynamisch en op eenduidige wijze laden in je datawarehouse zonder handmatige ingrepen. Microsoft biedt met Business Intelligence Markup Language (Biml) een krachtig stuk software waarmee dit proces efficiënt kan worden ingericht, ook als het aantal bronnen in de toekomst toeneemt.
Mijn ervaring met Biml
Tijdens het ontwikkelen van een datawarehouse kreeg ik de vraag of ik het ontwikkelen van een datawarehouse kon automatiseren. Voor het ontsluiten van de verschillende bronnen zouden 120 SSIS–packages gebouwd moeten worden, die data op veelal identieke wijze zouden laden in het datawarehouse. Door dit proces te automatiseren zou de ontwikkeltijd kunnen worden verkort. Ook zou de kans op fouten kunnen worden verkleind. Na onderzoek naar mogelijke tooling kwam ik uit bij Biml.
Wat is Biml?
Biml is een op XML gebaseerde programmeertaal voor het maken van datawarehouse, business intelligence en andere gegevensoplossingen. Het wordt met name gebruikt om grote hoeveelheden ETL-processen in SQL Server Integration Services (SSIS) efficiënter en geautomatiseerd te ontwikkelen. Biml is Metadata-Driven. Dat wil zeggen dat het Biml script op basis van metadata (data over data) automatisch identieke SSIS-packages genereert. Doordat er geen handwerk meer hoeft plaats te vinden, wordt de ontwikkeltijd verkort en de foutgevoeligheid verlaagd. Bovendien kunnen wijzigingen sneller worden doorgevoerd.
De kracht van Biml
De kracht van Biml is automatisering en uniformiteit. Bij het ontwerpen van een business intelligence of datawarehouse oplossing worden veel handmatige en terugkerende handelingen uitgevoerd. Dit is tijdrovend en saai werk en de kans op fouten is groot. Met Biml zorg je ervoor dat met één script, zowel het creëren als het wijzigen van SSIS-packages snel, efficiënt en uniform kan worden uitgevoerd. Data wordt op een uniforme wijze ontsloten en geladen in het datawarehouse. Dit alles op basis van een gestructureerde en model-gedreven aanpak.
De voordelen
- Doordat er maar één script ontwikkeld hoeft te worden en alle SSIS-packages op identieke wijze zijn gebouwd, biedt dit een hoge voorspelbaarheid en uniformiteit van het eindproduct.
- Tijdens het ontwikkel- en productieproces worden minder fouten gemaakt.
- Een kortere ontwikkeltijd met als gevolg lagere kosten en een kortere oplevertijd.
- Omdat alle objecten op uniforme wijze zijn gebouwd, kan de hoeveelheid tijd om het geheel te testen worden teruggebracht en hoeft alleen het model waarop de objecten zijn gebaseerd te worden getest.
- Biml is een gratis BI-ontwikkeltool die als extensie toegevoegd kan worden aan Microsoft Visual Studio (het SSIS-project) https://www.varigence.com/BimlExpress.
Aandachtspunten
- Door het behalen van tijdwinst in het ontwikkelproces bestaat het risico dat er onvoldoende wordt nagedacht over wat er moet worden geautomatiseerd. Dit kan leiden tot een wildgroei. Denk dus goed na over wat wel en wat niet geautomatiseerd kan en moet worden.
- Biml kennis is specifieke kennis die vaak niet aanwezig is in een organisatie. Bij New Nexus hebben wij bij verschillende organisaties Biml geïmplementeerd en kunnen u hiermee helpen.
Mijn mening over Biml
Wanneer je bronnen op identieke wijze wilt ontsluiten, is Biml de tool om te gebruiken. Zodra Business logica moet worden toegevoegd (specifieke processen), wordt het genereren lastiger. Hierdoor is zowel het proces als het Biml script niet meer generiek. Het ontsluiten van bronnen naar de staging laag, waar de data één op één als de bron wordt opgeslagen, is vrijwel altijd generiek. Hier zie ik Biml als de perfecte tool om tijdwinst te behalen.
Wil je graag meer weten over Biml? Of heb je een vraag? Dan kun je me benaderen via: rharders@newnexus.nl

Meer informatie over Ruben